Na enem mestu smo izbrali najpogostejše informacije, modrosti in odgovore, ki jih je dobro prebrati pred obiskom naše ordinacije.

Ali mlečni zobje bolijo? Jih je res treba popravljati?

Tudi mlečni zobje bolijo. Njihova sestava je enaka kot pri stalnih zobeh. Globok karies lahko povzroči vnetje živca, kar privede do hude bolečine, lahko tudi otekline ali oteženega odpiranja ust. Redni pregledi mlečnih zob so zato obvezni.

Kdaj je potrebno otroka prvič pripeljati k zobozdravniku?

Svetujemo, da prvi pregled opravite, ko otrok začne jesti gosto hrano, najpozneje pa, ko izrastejo mlečni kočniki. Razvad se radi lotimo čim prej – okoli drugega leta. Otrokom odsvetujemo pitje sladkih pijač. 

Kaj pomeni, da je zob “mrtev”? Zakaj vseeno boli?

Ko kariogene bakterije, ki povzročajo karies, napredujejo proti zobnemu živcu (zobni pulpi), se zobni živec poškoduje. Sledi vnetje, temu pa odmrtje zobnega živca. To vodi v zbiranje bakterij, gnojno vnetje korenine, oteklino in bolečino. Tak zob je treba odpreti, kanal, kjer je bil živec, očistiti in področje ob korenini pozdraviti.

Ob ščetkanju mi krvavijo dlesni. Katero zobno pasto priporočate, da krvavitev preneha?

Krvavitev je posledica vnetja obzobnih tkiv, ki ga povzročajo parodontalne bakterije. Zdravljenje je kompleksno. Začne se s temeljitim odstranjevanjem mehkih in trdih oblog, vodi pa lahko vse do zahtevnejših parodontalnih operacij.
Samo zobna pasta ni rešitev.

Otrok ima mlečne zobe in sesa prst/dudo. Do kdaj ga moramo odvaditi?

Odvada od sesanja je priporočljiva do začetka izraščanja mlečnih zob. Prst ali duda lahko deformira rast zob in oblikovanje čeljusti, kar lahko vodi do odprtega griza, nepravilnega požiranja, dihanja na usta ...

Imam zelo “krive” zobe. Vedno sem si želel/-a imeti ravne. Zdaj sem že v srednjih letih, lahko še kaj storim?

Za ravnanje zob in ureditev nasmeha leta niso ovira. Ovira je lahko slabo stanje zob in ustne votline. Ko to uredimo, vam zobe lahko poravnamo s pomočjo zobnega aparata ali s kombinacijo estetske protetike in zobnega aparata.

Imam protezo, ki mi ne drži. Težko jem in govorim. Kaj mi svetujete?

Izdelava proteze je timsko delo zobozdravnika in zobnega tehnika, ki včasih zaradi specifične anatomije v ustni votlini žal ne pripelje do želenega rezultata. Takrat si pomagamo z zobnimi vsadki (implantati). S kombinacijo implantatov in zobne proteze, ki ne prekriva celotnega neba, se proteza trdno drži na svojem mestu. Skrbi, da bo popustila, tako ni več.

Čeljust se mi je že nekajkrat zaskočila. Med odpiranjem mi poka in preskakuje v sklepu. Imam bolečine na področju sklepa in pogoste glavobole. Kako mi lahko pomagate?

Najverjetneje gre za deformacijo na področju sklepa, ki se projicira tudi na področje okoliških mišic in živcev. Najprej je treba poiskati vzrok (obraba zob, napačen ugriz, neprimerna protetika ...). Nato sledi terapija, kjer si pomagamo s kombinacijo opornice in fizioterapije. 

Moji zobje so majhni, temni, nepravilne oblike. Aparata ne bi nosil/-a. Mi lahko pomagate kako drugače?

Pomagamo lahko z estetskimi luskami in visokoestetskimi prevlekami, s katerimi minimalno posegamo v obstoječe zobe. Na ta način lahko zobe preoblikujemo, spremenimo njihovo barvo, položaj, velikost ...